‘Elk artistiek genre heeft zijn eigen codes’

Michael De Cock legt de kunst van het pitchen uit

Voor de tweede keer organiseren deAuteurs, VAF en VAF Gamefonds de Cross-Overpitch op TAZ. In de aanloop van het festival dienden tientallen kunstenaars een voorstel in voor een artistiek project waarbij ze een cross-over zullen maken van hun eigen medium naar een ander medium. Uit deze voorstellen werden negen kandidaten geselecteerd die gedurende drie dagen professionele begeleiding zullen krijgen bij het uitwerken van hun voorstel. Schrijver, scenarist en theatermaker Michael De Cock (KVS) is één van de begeleiders bij die Cross-Overpitch.
Elke Huybrechts

De Cock: “Het idee is om mensen te begeleiden die een verhaal willen vertellen, maar die nog niet precies weten hoe ze het in een bepaalde vorm kunnen gieten. Maar het kan ook gaan over mensen die hun verhaal al in een bepaald medium hebben vormgegeven en die zich aan een ander medium willen wagen. Er zit bijvoorbeeld iemand bij die haar eerste theaterperformance wil maken, er zit iemand bij die een game wil ontwikkelen, iemand die aan een scenario werkt voor een film… Kortom, allemaal boeiende projecten. Ik ben zelf coach van drie kunstenaars en dat is best spannend.
Wij willen met dit concept artiesten op TAZ adviseren over hoe ze een andere taal, een ander medium, kunnen leren en zich eigen maken. Daarvoor moet je de grammatica van jouw medium durven loslaten en je bekwamen in een andere grammatica. Elk genre heeft namelijk zijn eigen code. Veel kunstenaars worstelen met die codes en als begeleiders zullen we proberen om hen de gepaste hulp te bieden.”

“Naast de coaching modereer ik ook een masterclass die voor iedereen toegankelijk is. Ik ga er in gesprek met Ish Ait Hamou, Hans Van Nuffel en Simon(e) van Saarloos om het te hebben over onze ervaring met verschillende media. Vrijdag vindt ter afsluiting de openbare pitch plaats. Artiesten worden binnen dit format namelijk ook geholpen bij het schrijven van een pitch voor hun toekomstig project. De ultieme test bestaat er uiteraard uit om die pitch voor een publiek te brengen. Het doel is dat de deelnemers zo helder en scherp mogelijk kunnen verwoorden wat hun doelstellingen zijn, zodat het publiek warm gemaakt wordt voor het project. Misschien zitten er ook professioneel geïnteresseerden in de zaal die ervoor kunnen zorgen dat onze deelnemers de middelen en de kansen krijgen om hun project te ontwikkelen.”

“Ik heb zelf in het verleden al twee keer aan een soortgelijke workshop meegedaan om me te bekwamen in de cinematografie. Zo leerde ik hoe ik een boek kon omvormen tot een filmscenario. Ik weet dus uit ervaring dat zulke masterclasses voor de deelnemers inspirerend zijn. Als je thuiskomt na zo’n workshop heb je meestal zin om meteen verder aan je project te werken – omdat je zoveel input gekregen hebt en je de gelegenheid had om tot in de vezels van je project te kunnen doordringen. Ik hoop dat ik de deelnemers van de Cross-Over Masterclass/Pitch dat gevoel ook kan bezorgen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.