‘Waarom zou ik me moeten schamen over mijn lichaam?’

Julie Cafmeyer over ‘foute’ vrouwen

In Bad Woman gaat theatermaker en columniste Julie Cafmeyer aan het worstelen. Met beelden vooral – vrouwbeeld, lichaamsbeeld, wereldbeeld – en hoe conservatief, beperkend of strontvervelend die vaak nog zijn. Naar analogie met de oorspronkelijke titel van de voorstelling, Confessions Of A White Girl, zijn dit haar bekentenissen. 
– Katrien Brys

1. Het lichaam mag bevrijd worden

Bad Womangaat over het vrouwelijk lichaam. Mijn lichaam. En hoe vaak er over onze lichamen opmerkingen worden gemaakt. Je bent te dik, te dun, te dit, te dat… Ik veronderstel niet dat alleen vrouwen daar het slachtoffer van zijn – bij mannen heerst er tegenwoordig vast ook meer een body culture– maar mijn ervaring is natuurlijk wel die van een 31-jarige vrouw. En dan moet ik erkennen: ja, ik krijg opmerkingen van vrienden, lieven, familieleden, waar ik soms van afzie en die mij onzeker maken. Zodanig dat ik ineens bij mezelf merkte dat ik zwembadfeestjes altijd afsloeg, of nooit naar het strand ging. Terwijl ik een normale jonge vrouw ben. Dus waarom zou ik eigenlijk beschaamd moeten zijn over mijn lichaam? Want 99 procent van de mensen heeft géén modellenlichaam. Het is dan wel straf als je merkt hoeveel vrouwen – en dus vast ook mannen – daar in hun hoofd over lopen te malen.”

‘Op een feestje kreeg ik de vraag: zou een spermabank niets zijn voor u?’

2. Seks en/of liefde: het een sluit het ander niet uit

“Ik had een lange periode geen vaste relatie, wel veel affaires en romances. Soms kreeg ik vreemde reacties. Ik herinner me dat ik langsging bij een dokter voor een soa-test – het condoom was gescheurd – die me onder mijn voeten gaf. Of het wel zo’n goed idee was om van die losse contacten te hebben? Zeg, dacht ik toen, ik doe toch wat ik wil?Geconfronteerd met dat soort conservatisme, word ik rebels. Hoe dat er bij meisjes ook nog steeds ingestampt wordt: je moet je laten veroveren, oppassen voor mannen, je mag je niet laten doen, je lichaam niet te snel geven. Onzin. Vrouwen willen soms ook gewoon seks. En/of liefde, het een sluit het ander heus niet uit. In de columns die ik schrijf voor De Morgenben ik daar zeer openhartig over. Dat leidt soms tot harde reacties, maar ik krijg net zo goed ook lieve en zelfs dankbare reacties van vrouwen én mannen, omdat ik iets hardop gezegd heb dat ze zelf niet goed durfden.”

© Helena Verheye
3. Het is niet vanzelfsprekend om moeder te worden

“De oorspronkelijke titel van deze voorstelling was Confessions Of A White Girl, maar na enkele gesprekken met een bevriende feministische schrijfster besloot ik die te schrappen. Die titel voelde ineens niet meer goed. Ik wou het immers hebben over mijn zoektocht naar de vrouw die ík wil zijn, niet over het ‘white girl’-concept op zich. Want ineens kreeg ik ook uitnodigingen voor debatten over diversiteit, terwijl ik mij daar absoluut niet voor gekwalificeerd vind: ik ben gewoon een theatermaker, geen politicus of diversiteitexpert. Bad Womandaarentegen voelt helemaal juist. Het vat voor mij helemaal samen hoe we als vrouwen nog veel te veel gebukt moeten gaan onder bepaalde opgelegde normen. Dat we slecht bezig zouden zijn als we geen vast lief hebben, of als we ons eens razend kwaad maken, of nog geen kind willen, laat staan al hébben op ons 31ste. Op een feestje stelde iemand me letterlijk die vraag: “Zou een spermabank niets zijn voor u?” Die enorme, en enorm foute, veronderstelling dat ‘kinderen willen’ een evidentie is, geen vraag. De Canadese schrijver Sheila Heti schreef daar een fascinerende roman over, Motherhood, die precies gaat over hoe we de beslissing nemen om wel of geen kinderen te willen, en hoe we tot een conclusie kunnen komen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.