‘Het gaat er niet om wat ík wil vertellen.’

Interview met Kapinga Gysel – My Gift To You

“Dit ben ik. Dit is hoe ik mijn hart op tafel leg.” Toen de half Congolese Kapinga Gysel voorgoed in België kwam wonen, bracht ze iets van Afrika met zich mee: een voorstel van zichzelf dat ze zowat beschouwt als te nemen of te laten. De vrouwen die ze ontmoette in sociale kunstpraktijk kleinVerhaal kwamen met een soortgelijk geschenk. “Als passant ben je vrij om eraan voorbij te wandelen, of je kan het oprapen en in gesprek gaan.”

Aan podiumervaring geen gebrek bij Kapinga Gysel: ze was veertien jaar zangeres bij Zita Swoon, bracht een reeks sociaal artistieke jongerenprojecten op de planken en richtte in het Gentse het koor Mais quelle chanson op met kwetsbare kinderen. Onder een ‘volwassen’ theaterproductie had ze haar schouders nog niet gezet, maar “toen kleinVerhaal me vroeg of ik iets wou doen met een groep vrouwen die ze in hun werking ontmoetten, ben ik daar meteen op gesprongen”, klinkt het vanzelfsprekend. “Regisseren, dramaturgie en theater maken: het was allemaal een geweldig experiment voor mij.”

Hoe ben je aan dat experiment begonnen?

“Ik heb vooral heel veel gekeken, geluisterd en vragen gesteld. Dat is volgens mij de beste leerschool. De eerst twee maanden heb ik gewoon de deuren opengezet en iedereen vrij binnen en buiten laten lopen. Ik heb vrouwen ontmoet uit Syrië, Egypte, Peru, Marokko, Rusland en ook enkele Oostendse vrouwen. Ik wilde eerst de verhalen horen en zien wat er leefde. Voor mij ging het niet zozeer over wat ík wou vertellen, wel over het verhaal van die vrouwen zelf: dat verwoorden en al die verschillende identiteiten een stem geven, vond ik een heel boeiende kans.”

(c) Kathie Danneels

Wanneer kreeg het idee vaste vorm?

“Ik heb helemaal zelf mogen beslissen wat het zou worden en hoe ik het precies wou doen. Dat is gegaan met veel vallen en opstaan, maar de richting was wel al vrij snel duidelijk. De getuigenissen die in de groep werden gedeeld, grepen telkens weer terug naar wat de vrouwen in hun kinderjaren hadden meegemaakt. Die reflex zit blijkbaar in ieder van ons: onze herinneringen maken ons de mens die we vandaag zijn. Sommige verhalen waren vrolijk, andere heel pijnlijk. Niet iedereen vindt het bovendien even makkelijk om ze onder woorden te brengen, zeker niet op scène. Daarom heb ik ervoor gekozen om van My Gift To You een soundtrack van een kindertijd te maken.”

Wat moeten we begrijpen onder ‘soundtrack’?

“Moeilijke vraag, je moet vooral komen kijken (lacht)! We hebben geprobeerd om elke emotie ofwel in beelden, beweging of in liedjes te brengen en daar een vloeiend geheel van te maken. Trouwens, ik heb ervoor gekozen om niets te vertalen: het gaat er niet om of je een verhaal verstaat, wel over het gevoel dat het bij je losweekt. Tijdens de repetities was er een Russische vrouw die voor de groep een kindergedicht had voorbereid. Niemand verstond Russisch maar na het luisteren had iedereen tranen in de ogen. Dat gevoel heb ik willen vasthouden. Dat is ook wat we op scène willen brengen.”

Wat is ieders taak op het podium?

“Ikzelf ben er alleen om te ondersteunen en om de voorstelling leven in te blazen, samen met de muzikanten. We zijn met veel op het podium, in totaal doen er achttien vrouwen mee. Ik vind dat een mooie spiegel van de maatschappij. Het is ook dáár soms moeilijk om elkaar aan te voelen en terug te vinden. Dat vind ik een interessant aspect aan het samenleven, dat we elkaar niet altijd verstaan. Dat ongemak zit ook in de voorstelling. Juist omdat het zo dringend naar voren kwam in alle verhalen en bij al die vrouwen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.