‘Iedere dag een lege brooddoos’

Isil Vos over de thema-avonden ‘RONJA’ 

Betrokkenheid is dit jaar het thema van TAZ. Maar wat als je niet betrokken kunt zijn? Wat als je aan de rand van de maatschappij belandt en niet mee mag doen? Het is de harde realiteit voor mensen in armoede. Met RONJA organiseert Stichting Nieuwe Helden vier avonden in evenveel wijken om die realiteit te bespreken. ‘Hoe kan het dat er in een rijk land als België nog steeds mensen uit de boot vallen?’ Regisseur en host Isil Vos licht toe. 

Vos: “Iets wat velen niet lijken te beseffen, is hoe dichtbij armoede is. We wanen ons in een wereld waarin we alle kansen en alle vrijheid hebben. Wie het niet maakt, is daar zelf verantwoordelijk voor. Dit terwijl we leven in een tijd waar je van het ene op het andere moment onder de armoedegrens terecht kan komen. Dat is het verhaal van Ronja. Ronja is een alleenstaande moeder die een droom had en die wilde verwezenlijken, net zoals wij dat allemaal willen. Ze begon als freelance schrijver, maar plots ging het mis en voor ze het wist zat ze in de problemen. Het is een personage dat zeer dicht staat bij ieder van ons. Zonder dat je het weet, zou het je buurvrouw kunnen zijn.” 

“Tijdens het onderzoek voor dit project hebben we ons regelmatig afgevraagd waarom we in godsnaam een theatervoorstelling over armoede wilden maken. Wat een ego en arrogantie dat we vanuit de kunsten met een antwoord zouden komen! We zien RONJA, de voorstelling, dan ook niet als het moment om met een grote oplossing te komen. We willen wel het debat openen, levendig houden. We moeten erover blijven praten! Daarom kan het publiek niet gewoon een kaartje kopen, in het donker naar de voorstelling kijken en achteraf weer vlug verdwijnen. De avond start met een gastspreker, er is een tweegangendiner, livemuziek, wijn… Belangrijk is ook dat we niet gewoon over de mensen praten, maar met. Van de honderd tickets gaan er iedere avonden veertig naar mensen in armoede. Hopelijk kan het zo dus echt een avond van ontmoeting worden.” 

“Want dat is volgens ons ook een deel van het probleem: we ontmoeten elkaar te weinig. Door een gebrek aan contact verliezen we het menselijke en daarmee onze empathie. Het probleem van iemand anders is het jouwe niet. Maar wanneer je wél met de ander gaat meevoelen, wil je er ook iets aan doen. En dat is onze bedoeling met RONJA. Bovendien is er nog een groot taboe en veel schaamte rond armoede. Al van op de schoolbanken wordt er verzwegen dat sommige kinderen in de klas iedere dag een lege brooddoos meekrijgen.” 

“Voor het verhaal van RONJA hadden we vooraf veel gesprekken met mensen in armoede. Zo was er een groepsgesprek met alleenstaande ouders uit Oostende. Daar waren ouders bij die ’s avonds niets aten zodat er toch genoeg zou zijn voor hun kinderen. “Het is oké. Mama heeft geen honger, ik heb al veel gegeten vandaag, het is voor jullie.” Zelf nooit nieuwe kleren, nooit naar de kapper, nooit iets lekkers… Om hun kinderen toch maar een verjaardagscadeautje te kunnen geven. Ik ben zelf moeder van twee en om dan te horen hoe die ouders, die het al ongelofelijk moeilijk hebben, zich zo wegcijferen voor hun kind… Dat heeft me heel hard gegrepen.” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.