HET IS AAN… Khadija El Kharraz Alami

HET IS AAN…
KHADIJA EL KHARRAZ ALAMI

Wat als ‘de norm’ zich dienstbaar en nieuwsgierig zou opstellen? En bijvoorbeeld stage zou lopen bij jonge makers, onafhankelijke kunstenaars, vrouwen… Minderheden die langzaam maar zeker een meerderheid vormen, maar die nog te weinig op bepaalde machtsposities zitten om het verschil te kunnen maken. Minderheden die ons allen een duwtje zouden kunnen geven in de richting van een gezond, professioneel en inclusief werkveld.

Met ‘de norm’ bedoel ik de maatstaf die nog steeds wit en man is.

Of zijn er inmiddels bewegingen geweest die deze constatering of definitie van de norm onderuit kunnen halen? Graag! Ik ervaar namelijk nog steeds, als onafhankelijk kunstenaar, dat zowel mannen als vrouwen – onbewust of bewust, in hun onvermogen? – hun macht en privileges niet bevragen maar nog steeds als vanzelfsprekend lijken te nemen. 

Ik heb stage gelopen in de horeca. In de dienstverlenende sector. Een marketing stage. Een kijkstage bij een groot regisseur. Een andere stage bij een andere grote regisseur waar ik een van tien stagiaires was die samen een koor vormden in een voorstelling die door Nederland toerde. Ik heb veel geleerd van stage lopen. Onder andere wat de verhoudingen zijn. Wat de eenzijdigheid van de norm is en wat hij te bieden heeft. En ik heb me leren aanpassen, mijn rol te accepteren en mijn mond te houden – want ik was de stagiaire, jong en dienstbaar.

De rol van stagiaire gun ik ook het orgaan van dit festival. Loop stage bij nieuwe makers, onafhankelijke kunstenaars, mensen van verschillende sociale klasse. Schrijf een motivatiebrief en stel je open, naïef en nieuwsgierig op, in een poging je kaders te verbreden en andere gewoonten en gebruiken te leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat de volgende editie inclusief, gelaagd, betrokken en feestelijk zal zijn, zodra ‘de norm’ de stap zet om bescheidener te zijn. Om te willen leren door de kaders van de groeiende minderheden te ervaren.

Credits
Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.