HET IS AAN… Mats Van Herreweghe

HET IS AAN…
MATS VAN HERREWEGHE


Beste lezer,

Bezig zijn met ‘jong werk’ betekent voor een deel: bezig zijn met verbeelden hoe kunst er in de toekomst kan uitzien. Sta me daarom toe om een aantal van mijn utopische ideeën voor het Jong Werk op TAZ aan jullie te introduceren.
Jong Werk zou een plaats moeten zijn waar diverse artistieke praktijken-in-evolutie zich met elkaar verbinden, waarin op zoek wordt gegaan naar duurzame manieren van samenwerken en waarin nieuwe/radicale/utopische/poëtische verbeeldingen worden gecreëerd.
De manier waarop het Jong Werk nu is vormgegeven, waarbij iedereen op een eigen locatie eigen werk presenteert, is daarom nog niet helemaal toereikend.
Nu het einde van het festival stilaan aan de horizon verschijnt, lijkt me daarom een aantal open vragen aan de orde:

1. Hoe creëren we een plaats waarbij niet alleen het resultaat maar ook het gesprek belangrijk is? Een architectuur die ervoor zorgt dat de één niet beter is dan de ander, maar waarbij we er allemaal met elkaar en voor elkaar zijn?
2. Hoe delen we dat gesprek met een breed publiek?
3. Hoe kunnen jonge kunstenaars meer verantwoordelijkheid krijgen in keuzes en artistieke beslissingen die in de eerste plaats hén aanbelangen?
4. Hoe zorgen we van bij het begin voor een gezond ecosysteem tussen jonge kunstenaars, de mid career generatie en ouder?
5. Moeten we in die zin niet nadenken over een nieuwe naam voor het label ‘Jong Werk’? Bestaat er geen breed toegankelijk synoniem voor praktijken ‘in transitie’?

Terwijl ik deze vragen opschrijf, zit ik in een park te kijken naar kinderen, pubers en – in mijn verbeelding – ook naar volwassenen en ouderen die op een uit touwen geweven klimtuig aan het spelen zijn. ’t Is zo’n tuig dat we samen moeten bouwen, iets waar we kunnen aan bouwen en wat we kunnen ombouwen. Als een uitnodiging om te spelen.

Zomerse groeten,
Mats


Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.