HET IS AAN… Selm Wenselaers

HET IS AAN…
SELM WENSELAERS

Hoop is het omarmen van het onbekende. Het zijn de woorden van de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit. Als je wilt dat er iets verandert, dan is hoop het begin. Je mag woedend zijn op de werkelijkheid, maar wees niet blind voor de complexiteit ervan.

Deze editie van Theater Aan Zee ademt hoop. Het festival begon met een belangrijk stuk van Wouter Hillaert in rekto:verso. In “De smalle portemonnee van Theater Aan Zee” fileert hij met veel precisie en liefde het kunstenveld en dit festival. Het moet anders, maar door de inkijk die artistiek leider Luc Muylaert en zakelijk leider Hans Rabaey van TAZ geven, kunnen we begrijpen welke moeilijke evenwichtsoefening zij elk jaar opnieuw maken. Die transparantie voelt als een keerpunt. Het maakt een nieuw gesprek mogelijk – voorbij het cynisme dat steeds meer de bovenhand kreeg.

Ook al wordt ze niet altijd correct verloond, de jonge generatie podiumkunstenaars draagt op haar manier hoop uit. Brandend actuele thema’s als migratie en seksueel geweld worden aangesneden en in alle complexiteit getoond. Er wordt verbeeld en gespeeld zoals het al jaren niet meer gezien is. 

Hoop is overal op TAZ aanwezig. Curator Lucas De Man organiseerde Avonden van Hoop en schreef mee aan “de meest hoopvolle Knack ooit”. Programmator Mats Van Herreweghe schetste gisteren op deze plek in de TAZette enkele utopische ideeën. Maandag was er de zogenaamde ‘sectordag’ waarop de cultuurwerkers gezamenlijk nadachten over een hoopvolle toekomst. En wat te zeggen over de vele vrijwilligers die zich jaar na jaar belangeloos inzetten, of het publiek dat steeds weer het experiment omarmt?

Hoop wordt vaak verward met optimisme. Net als pessimisme is het een vorm van zekerheid over de toekomst. De toekomst is onzeker, enkel dat is zeker. Wat ons rest is hoop.

Selm Wenselaers is dramaturg en conservator en is een van de mentoren voor Jong Werk op TAZ.

Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.