HET WAS AAN… Jos GEysels

HET WAS AAN…
JOS GEYSELS

Het is stil op de schoongeveegde Café Koer als wij de door de koks versgebakken croissants afhalen voor de Leesclub van 9 uur. Dat is vroeg, maar sommige lezers groeten graag ’s morgens de dingen.
Enkele uren geleden was de Koer nog de town of the talk: voorstellingen worden geëvalueerd en optredens druk besproken. Het weer wordt unaniem goedgekeurd en honderden kussen, drankjetons en berichten uitgewisseld. Er ruist van alles door het struikgewas.  
Nu zwijgen de nachtbrakers en praten de nachtwakers. Het publiek in ’t Leeshuus is klaarwakker.  Toch is het er rustig, vroege lezers praten zacht.

“Soms is het beter afstand te nemen van het lawaai in de wereld om het geluid van de samenleving beter te horen,” zei de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen ooit. Ik kan hem volgen. Een mens heeft pauzes nodig. Rustige plaatsen. Niet elke actie vraagt om een onmiddellijke reactie. “Verwar reflex niet met reflectie,” zei schrijver Walter van den Broeck me eens. Het ene is een onwillekeurige reactie waarbij het ruggenmerg belangrijk is; bij de andere zijn de hersenen aan het werk. Goeie reflexen zorgen ervoor dat we onze hand niet verbranden, een goeie reflectie dat we bedachtzaam reageren. Rustpunten geven onze hersencellen zuurstof.
Als mens gaan zitten zonder je verstand buiten werking te zetten. Even tot stilstand te komen, terwijl je geest volop fantaseert. Dat is wat lezen met je doet.
En de lezer, die kon de voorbije tien dagen in allerlei vormen en op allerlei plekken praten met en luisteren naar auteurs en andere lezers, op en naast het podium.

Toch blijft het moeilijk om ‘s avonds op tijd van Café Koer te verdwijnen. Drukte kan voor een uitmuntende vorm van sfeerbeheer zorgen. Drukte kan deugd doen. En uiteraard is de nacht nog jong. Maar morgenvroeg knetteren de letteren weer. En daar heeft een mens met te veel geruis in zijn hoofd het de volgende dag wel eens moeilijk mee.


Jos Geysels is Minister van Staat, lettervreter, bestuurder van TAZ en nog veel meer. Deze editie was hij programmator van het (non-)fictieprogramma, samen met Luc Muylaert.

Credits
Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.