C.A.T.C.H. (Coalition Against Type Casting Horror)

Van 25 juli tot en met 27 juli zakte het publiek af naar de Loods NMBS om te voorstelling C.A.T.C.H. te gaan bewonderen. Een voorstelling over de verschillende opgedrongen keurslijven waar de actrices Aminata en Aïcha zich aan bloodgesteld voelen . Een duidelijke boodschap werd overgebracht met een vleug humor en ironie aan de hand van flitsende monologen, blinkende kostuums en theatrale gebaren.

Aminata (actrice): “Het gaat natuurlijk over heel maatschappelijke problemen die zich buiten de theaterzalen voordoen en doorsijpelen in onze sector. We willen niet enkel onze eigen verhalen brengen en ons persoonlijk traject, maar ook wat we horen van andere acteurs. Het gaat niet enkel over zwarte vrouwen, maar evengoed over mensen met andere roots, religie… Het zijn eigenlijk allemaal heel dominante mechanismes in onze maatschappij. We hebben in deze voorstelling via verschillende lagen en facetten deze mechanismes nog eens willen aankaarten. Het is heel noodzakelijk dat hieraan een einde komt. “

Aïcha (actrice): “Het is heel fijn dat het publiek niet ver zit van ons en dat we echt direct contact kunnen maken. Dan ontvangen we ook veel in plaats van enkel geven. Je kunt gezichten natuurlijk niet zien door de mondmaskers, maar de ogen spreken heel veel. Als je dus heel dicht bij mensen speelt, krijg je energie om te spelen en dat is fijn.”

Aminata: “Ik denk dat deze voorstelling voor iedereen is. We hebben een heel bewuste keuze gemaakt om te spelen voor verschillende publieken. We hielden diverse doelgroepen in ons achterhoofd en wie we wilden aanspreken. Dat is een breed palet: wit, gekleurd, oud, jong… voor iedereen.”

Ann (toeschouwer): “Ik vind het jammer dat er nog altijd stigma’s zijn en dat stukken over deze thematieken nog gemaakt moeten worden. De aanpak van deze actrices vind ik zeer goed: de nodige ironie is er, maar het wordt serieus wanneer nodig. Voor mij persoonlijk is deze voorstelling niets nieuws. Helaas denk ik dat nog steeds veel mensen blinde vlekken hebben. Ik hoop dat deze voorstelling veel jonge mensen kan inspireren. Het blijft heel moedig wat zij doen.”

Jan (toeschouwer): “Ik had geen verwachtingen, maar vond het een wervelende voorstelling! Ik had “C.A.T.C.H” gelezen en dacht dit kan enkel goed zijn: een wedstrijd tussen twee dames. Er is enorm veel voorbijgekomen uit de populaire en theatercultuur. Het was voor mij de eerste keer op Theater Aan Zee en een betere eerste voorstelling kon ik me niet inbeelden.”

Animata: “Het is een heel bewuste keuze om met humor aan de slag te gaan, maar hierbij is er ook een valkuil. Als je het te humoristisch maakt of te ironisch, kun je jezelf ontkrachten. Het was voor ons een balans zoeken tussen ironie en de er achter schuilende realiteit die we willen benadrukken en vertellen.”

“Ik denk dat er heel veel in onze voorstelling zit. Mensen kunnen meenemen wat ze willen. Er zijn heel veel thematieken die passeren. Het gaat over hoe het is als gekleurd persoon om te spelen, maar evengoed over grensoverschreidend gedrag en seksisme.”

“Ik vind deze locatie wel merkwaardig. We zitten in een NMBS-loods en tijdens het spelen horen we ook altijd de meeuwen. Dat is uniek aan spelen op Theater Aan Zee. Het is fijn hier te mogen staan.”

CONCEPT: Aminata Demba, Aïcha Cissé, Kristin Rogghe, Frédérique Lecomte. SPEL: Aminata Demba, Aïcha Cissé. REGIE: Frédérique Lecomte.

Aminata en Aïcha zijn beiden nog te zien tijdens TAZ. Aïcha speelt in Geel Hesje en Aminata vertolkt een zelfgeschreven tekst tijdens Mindblowers.

Coverbeeld © Delphine Lebon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.