Levenslessen van Shakespeare en consorten

Shakespeare kent mij beter dan mijn lief – Ibe Rossel

Interview Ibe Rossel

Je was aanwezig op Ode aan de Jeugd en stelt hier deze ochtend je boek Shakespeare kent me beter dan mijn lief voor. Hoe ervaar je zo’n events als deze?
Ibe: “Zo’n events zijn het totaal tegenovergestelde van mijn schrijfproces. Schrijven is iets wat je alleen doet, een heel eenzame bezigheid. En dan is het zo gek dat eens het boek gepubliceerd wordt, het proces plots een volledige ommekeer maakt. Plots lezen mensen je boek, kopen het, hebben er een mening over en gaan erover praten. Dat is heel tof, en net dat grote contrast maakt het erg interessant. Hier op Theater Aan Zee deed ik de eerste keer een live voorstelling van mijn boek. Het is erg leuk om daarna een gesprek te kunnen doen, wat het plots heel reëel maakt.”

“Het schrijfproces zelf ging gepaard met veel tranen. Ik heb Engelse literatuur gestudeerd in Amsterdam en heb daardoor een voorkennis over de auteurs die niet iedereen heeft. Net die voorkennis wilde ik achter me kunnen laten tijdens het schrijven. Ik wilde vooral niet te belerend of te essayistisch gaan schrijven, en tegelijkertijd wil je ook niet dat het te simpel wordt. Dat evenwicht en die juiste toon zoeken was best moeilijk, maar hoop ik in dit boek wel gevonden te hebben.”

Op events als deze zie je dat je een heel divers publiek bereikt. Verschillende generaties stonden daarnet in de rij om een handtekening van jou te mogen ontvangen.
Ibe: “Ik denk dat het literatuurprogramma van TAZ vooral een ouder publiek trekt, vooral ook door de gevestigde namen die geprogrammeerd staan. Iets waar de jeugd ook wel minder snel op afkomt. Net daarom vind ik het ook zo leuk dat ik die opportuniteit kreeg van TAZ om tussen die kleppers als Tommy Wieringa en Geert Mak te mogen staan. Want toen ik de eerste keer lijst sprekers zag, moest ik wel even slikken. Tijdens het optreden was ik dan ook constant bang dat er iemand zou binnenstormen en zeggen: ‘Zij is geen echte schrijver, haal haar van het podium!’ (lacht) Shakespeare kent me beter dan mijn lief is zowel een boek voor zij die hun klassiekers kennen, willen leren kennen, of gewoon willen meepraten op café over die klassiekers. En dan is het enorm tof om te zien dat dit thema zo over de generaties heen kan gaan.”

Je spreekt veel over het veldwerk dat je deed/wou doen voor je boek. Hoe ging dat uiteindelijk precies in zijn werk?
Ibe: “Het is een boek dat veel te maken heeft met mijn persoonlijke ervaringen, dus daarom wilde ik er zeker nog wat extra verzamelen. Dat hield in: heel veel en lang op café zitten, heel veel dingen verkeerd doen en dan zien welke levenslessen ik daarop kon toepassen.”

Wat is je favoriete levensles uit je boek?
Ibe: “Mijn favoriete levensles is die over jaloezie, het eerste hoofdstuk in mijn boek. Dat was een interessant hoofdstuk om te schrijven omdat ik daaraan begonnen was met het idee dat ik over Othello van Shakespeare ging schrijven, waar jaloezie sowieso een heel voor de hand liggend thema is. Aanvankelijk dacht ik dat het een oppervlakkig hoofdstuk zou gaan worden, omdat we daar zo weinig in de diepte over praten. Toen ik daaraan begon en vanuit dat oogpunt Shakespeare meer in detail ging lezen, groeide het na verloop van tijd uit tot het hoofdstuk met de meeste textuur.”

Je geeft in je boek levenslessen van dode Engelse auteurs, maar welke hedendaagse Nederlandstalige schrijvers lees je graag?
Ibe: “Hoewel ik het in mijn boek heb over dode auteurs, en lang bezig geweest ben met de Engelse klassiekers, voelde ik wel de nood aan iets nieuws. Al snel ben ik toen veel jonge Nederlandstalige auteurs gaan lezen, vooral debuten. Daarnet tijdens de boekvoorstelling lachte ik nog met de typische boeken die op nachtkastjes van jongens kunnen liggen zoals Congo of Kapitaal. Geen commentaar, maar zelf lees ik nog het liefst Sofie Lakmaker, Bregje Hofstede, Frederik Willem Daem of Charlotte Van den Broeck. Die nieuwe generatie schrijvers slaagt erin om de boel wat op stelten te komen zetten in de Nederlandstalige letteren, die naar mijn mening lang wat levenloos geweest zijn.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.